SERBA ALAH
Contact Us:

If You Have Any Problem, Wanna Help, Wanna Write Guest Post, Find Any Error Or Want To Give Us Feedback, Just Feel Free To Contact Us. We Will Reply You Soon.

Name: *


Email: *

Message: *


Skillblogger

LiveZilla Live Help

Skill Blogger is a blog cum online blogger resources, where we provide various quality of tips, tricks, tutorials, widgets, blogger templates and other priceless goods related to blogger. ! So dude what are you waiting for . Sign Up Today !

Awesome!!Templates

Sunday, June 07, 2015

7 Tips Berkesan Pemasaran Fanpage

Keinginan untuk punya bisnes online sendiri melalui fanpage facebook merupakan satu perkara biasa di kalangan kita pada hari ini. Pasti anda sudah mendengar banyak cerita dari kenalan dan rakan-rakan yang lain tentang kejayan masing-masing dalam membangunkan perniagaan di fanpage masing-masing.

Ada yang menjual produk kecantikan, ada yang menjual produk kesihatan, dan ada pula yang menjual barangan untuk penjagaan bayi. Yang membuatkan anda terbeliak biji mata ialah satu-satu posting yang mereka lakukan di fanpage masing-masing, mempunyai ribuan respond untuk meminta admin PM harga, PM cara belian dan sebagainya.

Jika anda juga mahu membina empayar perniagaan anda sendiri melalui fanpage, mengapa tidak anda mengambil langkah pertama untuk turut terlibat sama dalam bidang ini? Usah risau jika anda masih belum punya pengalaman. Melalui artikel ini, anda akan di berikan beberapa tips untuk memulakan bisnes online anda melalui fanpage facebook. Antara tips untuk anda ialah :

Tip 1 : Pilih produk yang mempunyai pasaran besar.
Setiap produk yang anda mahu jual pasti ada permintaanya sendiri. Namun anda di galakkan memilih produk yang mempunyai pasaran yang berskala besar agar kerja pasaran yang anda lakukan lebih mudah. Lebih ramai yang berminat dengan produk anda, lebih ramai jangkaan orang yang akan membeli dari anda.

Ini juga antara tips yang di berikan oleh mereka yang sudah sukses berniaga melalui fanpage itu sendiri. Katanya, anda hanya perlu lihat apa yang sedang viral di facebook. Biasanya ia juga akan memberi hint kepada anda bahawa sales anda akan berjaya. Apa ya contoh produk yang selalu mendapat sambutan dari orang ramai melaui facebook?
Anda boleh mula menjual produk kecantikan seperti set penjagaan wajah, atau produk merawat jerawat, menghilangkan jeragat dan menguragkan bintik hitam. Ini adalah antara produk yang sangat laku keras di facebook.

Niche lain juga seperti penjagaan kesihatan seperti mengurangkan berat badan, mengurangkan toksin atau set makanan tambahan untuk pesakit gastrik juga sering terjual di fanpage.

Niche pakaian juga menjadi antara yang di minati ramai seperti pakaian untuk orang dewasa, bayi, dan juga pakaian Islamik seperti jubbah. Jika anda tahu di mana ingin mencari pembekal semua barangan dan produk ini, maka cuba deal untuk dapatkan harga termurah dan jual semula di laman fanpage anda.

Tip 2 : Sertai dropship atau affiliate

Mengapa anda di galakkan untuk sertai program dropship atau affiliate untuk berniaga di fanpage? Pertama, anda tidak perlu susah payah untuk buat produk sendiri. Anda juga tidak perlu untuk deal dengan kilang bagi menghasilkan produk yang baru.

Begitu juga dengan berurusan dengan pembekal. Anda hanya perlu focus kepada urusan pemasaran dan juga urusan kutip bayaran dari pembeli sahaja. Selebihnya, urusan pembungkusa produk akan di uruskan oleh founder produk itu sendiri.

Produk affiliate pula seperti produk dari website clickbank dan ashadee juga sangat membantu anda dalam urusan jual beli. Anda hanya perlu promosikan link affiliate anda melalui fanpage anda di facebook. Selebihnya anda hanya perlu menunggu komisyen di bayar kepada anda setiap bulan.

Oleh itu, berniaga di fanpage facebook sambil menggunakan system affiliate atau dropship ini sangat di galakkan buat anda yang mahu menceburi bidang ini. Antara contoh syarikat yang menawarkan system dropship ini ialah produk dari MZ dan juga Azanis  seperti ini :

A

Tip 3 : Post tips percuma
Sangat di sarankan anda untuk menggunakan posting yang mempunyai perkongsian percuma terlebih dahulu dalam usaha untuk memperkenalkan fanpage anda kepada orang ramai. Selain itu cara ini juga dapat mengumpul like serta menambah kepercayaan orang ramai terhadap fanpage anda sebelum membeli.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai fanpage yang menjual produk barangan bayi, anda boleh melakukan posting berkaitan dengan tips penjagaan bayi, tips untuk penyusuan bagi para ibu dan sebagainya.

Apabila sesuatu posting itu bermanfaat, pasti sharing dan viral akan berlaku. Maka dengan itu fanpage anda semakin mendapat pendedahan dan publisiti di mata orang ramai.

Perkongsian tips percuma yang anda lakukan itu juga akan membuka mata orang ramai bahawa anda di lihat sebagai seorang yang profesioanal dan berpengetahuan dalam niche yang anda ceburi. Bila kepercayaan sudah ada, maka apabila anda mahu menjual sesuatu produk, para pembeli tidak teragak-agak mahu membeli dari anda, apalagi jika produk yang anda tawarkan sangat bagus dan banyak manfaat. Maka di sini, buat posting berkaitan free tips terlebih dahulu barulah anda mulakan dengan posting yang mempunyai unsur jualan pula.

Tip 4 : Guna gambar sebelum dan selepas
Apabila anda mahu memulakan posting untuk menjual di laman fanage anda, penggunaan gambar sebelum dan selepas sangat memberi impak kepada orang ramai. Cara ini anda boleh gunakan untuk menjual produk seperti penurunan berat badan, penjagaan kulit wajah, penjagaan untuk kereta dan sebagainya.

Gambar sebelum dan selepas di katakana memberi impak yang luar biasa kerana ia sudah memberi jawapan bahawa produk yang di tawarkan sungguh berkesan. Anda juga boleh menggunakan video rakaman untuk mewawancara sesiapa yang sudi untuk bercakap tentang produk yang anda jual itu.

Jika anda sendiri yang punya pengalaman dalam menggunakan produk itu, maka itu adalah yang terbaik.

Tip 5 : Penggunaan gambar secara keseluruhan
Bagaimana pula jika produk yang anda jual itu bukanlah produk yang membabitkan sebelum dan selepas seperti produk untuk kuruskan badan? Katakanlah anda menjual produk seperti baju bayi dan juga baju muslimah. Bagaimana untuk menarik perhatian orang ramai untuk melihat tawaran  anda itu?

Pertama, guna gambar yang mempunyai kualiti yang bagus. Elakkan daripada mengupload gambar yang kelihatan hambar dan kabur. Pastikan penggunaan warna pada gambar anda itu jelas dan terang dan menarik untuk di pandang.

Jika boleh, gunakan warna putih sebagai warna latar belakang produk anda. Dengan cara ini, imej produk anda akan kelihatan lebih menonjol. Lihat contoh gambar di bawah, antara gambar A dan B, maka pilihan gambar B adalah lebih baik untuk anda gunakan di fanpage anda.

B

Tip 6 :  Gunakan facebook ads
Facebook ads adalah antara cara yang sangat berkesan untuk boost posting jualan yang anda lakukan melalui fanpage. Anda hanya perlu menggunakan facebook ads dengan cara yang bijak iaitu dengan mensasarkan prospek yang tepat dan berpotensi untuk menjadi pembeli.

Biasanya anda akan menerima banyak respond seperti komen bertanyakan hal itu dan ini tentang produk yang anda promosikan. Anda boleh jawab terus dengan reply di ruang komen atau minta mereka PM anda jika mereka berminat. Pastikan setiap pertanyaan yang anda dapat di beri maklum balas dalam tempoh 24-48 jam.

Anda boleh sertai seminar khusus untuk menggunakan facebook ads untuk jualan seperti seminar yang di adakan oleh Ammar Zahara atau Jamal Sifu FbAds.

Tip 7 : Ambil nota tempahan
Sangat penting untuk anda uruskan semua kerja anda seperti tempahan dari pelanggan dan sebagainya. Ia akan meliputi perkara seperti bayaran pelanggan, urusan penghantaran dan juga makluman tracking number.

Jika anda memutuskan untuk menyertai system affiliate atau dropship, maka untuk kerja seperti pembungkusan dan juga penghantaran produk kepada pembeli akan di uruskan oleh pemilik produk. Anda boleh kekal focus untuk menjawab soalan pembeli dan mencatat urusan bayaran.

Tip 8 : Follow up pembeli
Anda perlu follow up pembeli anda dengan kadar yang segera. Ia bermula selepas mereka bertanyakan kepada anda tentang produk yang anda post di fanpage. Jika mereka PM anda itu tandanya mereka berminat. Anda hanya perlu rajin untuk bertanya tentang minat mereka apakah mereka mahu membeli dan membuat bayaran?

Nyatakan cara bayaran yang paling mudah untuk mereka lakukan seperti melalui perbankan online CIMB atau Maybank. Selepas mereka buat bayaran, segeralah lakukan proses bungkusan dan penghantaran.

Jika anda melakukan dropship, terus buat bayaran dan hubungi founder produk untuk pastikan penghantaran di lakukan dengan segera. Setelah proses penghantaran di lakukan, follow up pembeli sekali lagi untuk menyatakan status penghantaran. Biar mereka tahu bahawa produk yang mereka beli sudah pun berjaya di pos. Jika ada tracking number seperti melalui pos laju atau post berdaftar, berikan nombor rujukan pos itu kepada mereka agar mereka boleh lihat status penghantaran dari masa ke semasa.

Setelah anda agak barang sudah sampai ke tangan pembeli, follow up mereka sekali lagi untuk bertanyakan samada barang sudah sampai ke tangan mereka atau tidak. Jika ada masalah, anda minta mereka rujuk kepada pihak pos. Jika alamatnya betul dan nombor telefon juga boleh di hubungi, seharusnya proses penghantaran berjalan dengan lancar.
Jika pembeli menerima produk yang di hantar dengan selamat, minta mereka maklumkan apakah produk itu dalam keadaan OK atau tidak. Setiap komen yang di berikan boleh di jadikan testimony untuk anda kongsi di fanpage anda nanti. Maklum balas dari pembeli sangatlah penting untuk bisnes online anda bagi jangka masa yang panjang.

Ini juga salah satu cara untuk anda gunakan bagi menyaingi pesaing anda. Anda punya pembeli anda sendiri dan anda juga mengumpul testimony anda sendiri. Jangan lupa untuk letakkan watermark di prinit screen gambar testimony tersebut sebelum anda letakkan ke fanpage anda. Bimbang juga jika hasil titik peluh anda itu akan di curi oleh pesaing yang lain.

Tip 9 : Urus situasi genting
Mana-mana bisnes yang di jalan di internet pasti akan berdepan dengan pelbagai masalah apalagi antara anda dan pelanggan begitu juga bagi mereka yang berniaga melalui fanpage di facebook.

Antara situasi genting yang mungkin anda lalui ialah berlakunya masalah apabila produk yang di hantar itu salah. Apa yang perlu anda lakukan ialah minta pembeli untuk pulangkan semula produk tersebut dan anda akan menghantar produk yang betul kepada mereka.
Anda juga boleh tawarkan untuk pulangan wang kepada pembeli tersebut. Jika berlaku juga situasi di mana pesaing anda cuba untuk jatuhkan repitasi anda melalui ruang komen, anda hanya perlu delete komen tersebut dan fokus untuk hanya memberi respond kepada para pembeli anda sahaja.

Ini adalah situasi yang sering berlaku kepada mereka yang berniaga melalui fanpage. Jadi anda jangan merasa kaget dengan situasi seperti ini jika ia berlaku kepada anda. Anggap sahaja ia adalah antara adat resam dalam berniaga di internet apalagi berniaga melalui fanpage.

Setiap peniaga juga akan melalui pengalaman mereka tersendiri. Apa jua yang anda akan lalui, sangat penting untuk anda bersabar dan cuba untuk bertenang, berhemah dalam berbincang bersama pelanggan anda, insyaAllah semuanya akan menjadi baik nanti.

Tip 10 : Ulang dan ulang
Apabila anda sudah faham dengan jual beli yang berlaku melalui fanpage, apa yang perlu anda lakukan ialah dengan melakukan proses ulangan untuk produk yang lain pula. Laman-kelamaan anda sendiri akan dapat melihat rentak perniagaan yang berlaku melalui fanpage.
Pengalaman dalam menjual produk pertama mungkin tidak sama dengan produk kedua, namun dengan setiap pengalaman yang anda lalui, semua gerak kerja anda akan menjadi semakin mudah keranda anda sudah makin mahir.

Penutup :
Baiklah, itu dia antara 10 tips yang boleh anda ikut bagi memulakan perniagaan melalui fanpage. Semoga semua tips di atas akan memberi anda idea dan input untuk memulakan perniagaan pertama anda melalui fanpage di facebook. Semoga anda sukses! 😀


Artikel dipetik dari laman web : WangCyber.com

Posted By: محمد شفريزل عزمي on Sunday, June 07, 2015

Friday, January 23, 2015

Innalillahi wa Innalillahi Raji'un!



Tanggal 23 Januari 2015 (masa Malaysia), pemerintah keluarga Saud Arab Saudi sudah pun mangkat. Semoga Allah ampuni dosanya dan sejahterakan roh nya. 

Yang menariknya event kali ini sebenarnya telah menjanjikan satu petanda besar. Pernah tak terbaca apa-apa artikel ataupun snippet tentang peristiwa akhir zaman?

"...Jazirah Arab akan digenangi darah. Pemerintah Saud akan mangkat dan 3 calon berebut dan berperang untuk jawatan pemerintah. Jazirah Arab akan digenangi darah."

Nampak tak petandanya di situ? 

Sesungguhnya pada hemat saya yang buta ini, kita sudah pun hampir dengan peristiwa akhir zaman. Tapi apa persediaan kita? 

Apa? Asyik berbalah politik tak sudah-sudah? 

Konsert K-Pop jadi igauan?

Asyik nak putih sampai sanggup minum Clorox? 

Muhasabah lah diri setiap malam sebelum tidur. Persiapkanlah diri kita dari segi akhirat dan dunia. Orang yang malu mengaku kesalahan diri adalah si bodoh yang sangat sombong. Tapi orang yang selalu bertaubat dengan ikhlas dan merendah diri adalah hamba yang cukup taat pada Allah Taala.

Kita di golongan mana?


----------------------------------------------------------------

Apa itu 'Projek RM12,000'? Bolehkah ia membantu saya menjana RM12,000 setiap bulan tanpa henti? 

Untuk mendapatkan rahsia 'Projek RM12,000', anda boleh klik di sini : 


----------------------------------------------------------------

Posted By: محمد شفريزل عزمي on Friday, January 23, 2015

Tuesday, January 06, 2015

Buat RM100 - RM200 Sehari Dengan Facebook?



Kalau dulu saya sudah pun berkongsi tentang tips-tips untuk menulis e-book serta asas menjana pendapatan di internet, sekarang saya ingin berkongsi tentang teknik rahsia pemasaran Facebook.

Tetapi hadamkan dulu nasihat saya.

"Jangan pandang remeh kuasa Facebook!".

Jangan sesekali buat begitu. Kerana statistik tahun 2014 menyatakan sebanyak 14 juta warga Malaysia mempunyai akaun Facebook dan hampir 80% daripada jumlah ini adalah sangat aktif dalam Facebook.

Dan saya pasti, lebih 40% - 50% daripada jumlah ini sangat dahagakan produk anda.

Jadi bagaimana untuk anda mulakan langkah kuasai teknik pemasaran Facebook?

Teknik Pemasaran Facebook #1 – Menggunakan Fan Page

Saya syorkan anda membuat fan page khas untuk produk atau perkhidmatan anda. Dari fanpage anda boleh sharekan informasi serta aktiviti bisnes yang sedang anda lakukan. Gunakan note, update dan fungsi event untuk berhubung dengan pelanggan anda.

Teknik Pemasaran Facebook #2 – Menggunakan Group

Anda juga boleh buat Group sebagai tempat untuk andamendapatkan prospek. Fungsi Group ni tak sama dengan Fan page.Apa kelebihan Group? Group membolehkan anda menghantar mesej terus ke Inbox prospek.

Teknik Pemasaran Facebook #3 – Promosi Di Wall FB

Untuk melakukan promosi di wall FB, pertama anda harus mempunyai friendlist yang sememangnya berminat dengan produk anda. Kalau tidak anda bagaikan syok sendiri dan akan membuang masa anda. Bagaimana nak dapatkan friendlist yang berkualiti ni? Anda join group-group yang berkenaan dengan produk anda. Jika anda jual produk kecantikan, cari group tentang kecantikan.Jika anda jual produk kesihatan cari group berkenaan kesihatan atau tentang permasalahan penyakit-penyakit. Dalam satu hari add kan dikalangan ahli group tersebut seramai 10 orang. Lakukan secara berterusan. Dengan cara ini jika anda buat promosi atau update di wall FB personal anda, friendlist ni akan terlihat promosi anda dan mungkin akan bertukar menjadi pelanggan anda.

Teknik Pemasaran Facebook #4 – Program Pengiklanan Facebook

Dimaklumkan teknik ini adalah teknik berbayar,dan anda perlu ada Kad Kredit atau Kad Debit. Dan ada seninya tersendiri. Kalau tersalah seni, anda boleh rugi banyak.

Untuk rahsia selanjutnya, saya cadangkan anda klik link FB LUBUK DUIT ANDA untuk download e-book percuma dari saya tentang cara pemasaran FB yang sangat menguntungkan. Jangan lupa download tau? Rahsia untuk anda jadi jutawan bisnes FB ada dalam tu. Takkan la tak nak pakai kereta Mercedes, rumah besar kot? Ada usaha, ada ilmu, insya-Allah semuanya boleh.

 "Success Now And Beyond!".

------------------------

Mohd Shafrizal Bin Azmi,
(ejen jualan produk emas PowerGold.Biz Sdn. Bhd.)
No telefon : 010-4320632
Facebook : Shafrizal.Azmi
Fanpage : Emas Kekayaan Ummah

-----------------------

Posted By: محمد شفريزل عزمي on Tuesday, January 06, 2015

Sunday, December 21, 2014

31 Tips Tingkatkan Jualan




Pernahkah anda menghadapai situasi dimana ramai yang meminta anda PM (private message) mereka di Facebook tentang produk anda, tetapi apabila anda PM mereka, mereka terus senyap sunyi dan tidak mempedulikan anda pun.

Ataupun, pernahkah anda alami, terdapat ramai orang yang melawati website anda, tetapi tiada seorang pun yang membeli produk anda.

Agak sedih dan frust bukan? Ada banyak sebab mengapa orang tidak membeli dari anda. Hari ini, kami akan kongsikan kepada anda 31 tips, yang mungkin boleh anda gunakan untuk meningkatkan jualan produk anda secara online.

1. Adakah produk anda membantu menyelesaikan masalah orang? Semak semula mesej jualan anda, adakah ianya dapat membantu bakal pembeli anda menyelesaikan masalah mereka. Produk yang mampu menyelesaikan masalah, pasti akan mendapat sambutan yang mengalakkan. Jika anda tidak dapat fikirkan bagaimana produk anda dapat membantu orang ramai menyelesaikan masalah, mungkin anda perlu cari produk yang lain..

2. Ceritakan, bagaimana anda menyelesaikan masalah anda sendiri menggunakan kaedah/produk tersebut sebelum anda menjual produk tersebut kepada pelanggan anda. Biarkan bakal pembeli merasakan.. “Wah! masalah yang dia hadapi, sama seperti masalah yang aku sedang hadapi sekarang!”.

3. Semak dan betulkan segala kesalahan ejaan yang ada. Kesalahan ejaan pada ayat-ayat jualan atau website anda, boleh menurunkan sedikit keyakinan pembeli untuk membeli.

4. Pastikan bakal pelanggan anda tahu bahawa mereka membeli dari seorang “manusia”. Cuba gunakan perkataan serta ayat-ayat yang lebih personal dan mesra , kalau boleh, jangan terlalu formal sangat. Pastikan ayat anda berbunyi seperti manusia dan bukannya “ayat mesin”.

5. Nyatakan, bagaimana ciri-ciri (feature) produk anda dapat memberikan faedah (benefit) kepada pembeli. Contohnya, komputer ini mempunyai RAM sebanyak 10Gb (feature) , oleh itu ia mampu membantu anda melakukan segala kerja anda dengan pantas (benefit).

6. Letakkan gambar anda pada profile atau website jualan anda. Orang lebih mudah percaya apabila mereka dapat melihat gambar anda.

7. Sediakan bonus tambahan. Bonus yang bagus dan banyak akan menjadikan tawaran anda kelihatan semakin menarik.

8. Berikan jaminan. Jaminan boleh berupa jaminan pulangan wang, atau jaminan produk sampai dalam masa beberapa hari, atau jaminan penukaran produk jika didapati produk tersebut tidak seperti yang dijangkakan oleh pembeli.

9. Ada testimonial? Jika ada, paparkan ia pada ayat jualan anda, ianya mampu memberikan impak yang besar kepada jualan produk anda.

10. Kenalpasti semua alasan pembeli untuk tidak membeli, dan berikan jawapan balas sebaik mungkin.

11. Mungkin anda boleh tawarkan percubaan/sample percuma?

12. Jika produk anda berada pada harga premium, mungkin boleh berikan pilihan bayaran secara ansuran kepada pembeli?

13. Mungkinkah mesej jualan anda mengelirukan? Cuba dapatkan anak atau kanak-kanak berumur 9-12 tahun, minta mereka baca, adakah mereka faham apa yang anda sedang jual?

14. Berikan sebab mengapa bakal pembeli perlu membeli produk anda hari ini? Jika mereka tiada sebab untuk beli produk anda hari ini, mungkin mereka tidak akan membeli produk anda sampai bila-bila..

15. Apabila menulis ayat jualan, jangan bayangkan anda sedang menulis atau bercakap kepada ramai orang, tetapi bayangkan anda sedang bercakap dengan hanya kepada “seorang” bakal pelanggan sahaja.

16. Bolehkah anda berikan sedikit demo tentang produk anda? Mungkin demo dalam bentuk video bagaimana produk tersebut berfungsi atau bagaimana untuk menggunakannya?

17. Berikan bukti bahawa apa yang anda katakan adalah benar. Bukti tersebut boleh berbentuk statistik, kajian, survey, testimonial, kes studi ataupun berita-berita serta isu terkini yang mungkin boleh dikaitkan dengan produk anda.

18. Sediakan beberapa pakej dan harga untuk produk anda. Ianya akan menjadikan harga produk anda kelihatan “lebih” berpatutan untuk dimiliki.

19. Permudahkan borang tempahan dan proses pembelian.

20. Sediakan nombor telefon yang boleh dihubungi. Kadangkala, bakal pelanggan mahu mengesahkan kewujudan anda dan bertanya sedikit soalan sebelum mereka membuat keputusan untuk membeli.

21. Sediakan ruangan FAQ/Soalan Lazim. Ianya akan memudahkan pelanggan mendapat jawapan bagi persoalan-persoalan yang mungkin akan menghalang diri mereka untuk membeli produk anda jika soalan tersebut tidak dijawab.

22. Menurut Drayton Bird, seorang pakar copywriting, apabila anda membuat iklan, pastikan iklan anda menyentuh salah satu dari 9 kemahuan manusia ini, iaitu.. (1) buat duit , (2) jimat duit, (3) jimat masa dan usaha, (4) buat sesuatu yang bagus untuk keluarga , (5) rasa selamat, (6)mengagumkan orang lain, (7) mendapat pujian, (8) memperbaiki diri dan (9) menyertai sesuatu golongan atau kumpulan yang “special”.

23. Adakah anda menggunakan perkataan “Beli Sekarang!” pada butang pembelian anda? Mungkin anda boleh cuba tukarkan kepada “Dapatkan Sekarang!” , “Sertai kami!” atau ayat-ayat lain yang tidak begitu kelihatan terlalu “menjual”.

24. Adakah iklan anda kelihatan kelakar? Komedi kadangkala boleh menjadi sangat berkesan dalam melariskan produk, tetapi kadangkala, ia juga boleh menghancurkan minat bakal pembeli untuk membeli. Unsur komedi dalam jualan seringkali tidak dapat dijangka. Jika komedi tidak begitu berkesan pada iklan anda, mungkin anda boleh cuba ayat yang lebih serius.. ataupun sebaliknya.

25. Cuba besarkan font anda.

26. Jual mahal sedikit. Contohnya.. “Jangan beli produk ini, KECUALI, anda memang benar-benar mahu [nyatakan manfaat produk anda] . Produk ini adalah terhad, jadi, berikan peluang kepada mereka yang benar-benar memerlukannya sahaja!”. Atau, ayat lain yang boleh digunakan.. “Terus-terang saya katakan, produk ini bukanlah untuk semua orang..”, ianya akan mengangkat sedikit rasa “special” dalam diri bakal pembeli.

27. Bagaimana dengan P.S anda? Untuk kesan yang terbaik, anda perlu nyatakan semula manfaat utama yang akan diperolehi oleh bakal pembeli, jaminan yang diberikan, serta sebab mengapa mereka perlu beli segera produk anda di ruangan PS ini.

28. Merawat lebih baik dari mencegah. Yup! Ianya sedikit terbalik dari slogan biasa apabila tiba bab “menjual produk”. Jika anda menjual produk yang berkaitan kesihatan, produk yang berfungsi untuk “merawat” atau “mengubati” adalah lebih senang untuk dijual berbanding produk yang berfungsi untuk “mencegah”. Orang lebih gemar untuk “menyelesaikan masalah” yang sedang mereka hadapi, berbanding “mencegah” sesuatu yang hanya “mungkin” akan mereka hadapi suatu hari nanti. Oleh itu, tekankan, kepada “apa yang boleh diubati”, berbanding “apa yang boleh dicegah”.

29. Dapatkan “endorsement” . Mungkin anda boleh dapatkan “endorsement” produk anda dari pihak-pihak yang berpengaruh seperti selebriti atau pihak-pihak yang berauthoriti .

30. Nyatakan sebab mengapa anda menawarkan produk anda. Ayat yang menyatakan sebab, akan meningkatkan kadar respon pembeli. Contohnya.. “Dapatkan sekarang produk ini!” kurang berkesan beranding “Dapatkan sekarang produk ini kerana stok adalah terhad !”

31. Gunakan sosial media serta forum untuk mendengar dan memerhati masalah-masalah yang dihadapi oleh pasaran sasaran anda. Apakah masalah mereka? Apakah perkataan atau ayat yang mereka gunakan di dalam menyatakan masalah mereka? Kumpulkan info-info tersebut dan gunakan ia untuk membolehkan anda berkata-kata menggunakan “bahasa” yang sama dengan mereka.

Ini adalah serba sedikit tentang tips meningkatkan jualan yang saya boleh kongsikan pada anda. Walaupun nampak basic, sebenarnya ia mampu untuk menolong anda pergi jauh dalam apa jua bisnes yang anda jalankan. Kalau tak, saya takkan mampu menjana pendapatan RM6K dengan perniagaan emas saya.

Jika anda juga mempunyai tips yang sangat membantu anda meningkatkan jualan anda, jangan malu atau segan. Share-kan saja di komen. Sharing is caring, anda pun dapat pahala.

Selamat mencuba!

Posted By: محمد شفريزل عزمي on Sunday, December 21, 2014

Thursday, October 23, 2014

Promosi Team Fotografi Popular!


Saya diberi peluang untuk bertemu salah seorang 'mastermind' dari team Fotografi Lovely Lounge Pictures. Team fotografi ini sedang meningkat naik di persada fotografi kebangsaan berikutan kualiti fotografi mereka yang sangat mengagumkan dan bayaran yang sangat berpatutan.




Kawan saya, saudara Mohd Izwan bin Hashim adalah antara 'mastermind' dan nadi penggerak team Fotografi Lovely Lounge Pictures. Diasaskan pada pertengahan 2012, kumpulan ini menjadikan Saiful Nang sebagai idola mereka dan sedikit demi sedikit mereka melangkah ke hadapan dengan kualiti photoshoot mereka yang tinggi. Dan sebagai penggerak team ini, Mohd Izwan juga adalah seorang yang cukup mesra pelanggan. Ini akan memudahkan para pelanggan untuk berurusan dengannya dalam keadaan berpuas hati dan gembira serta santai tanpa sebarang tekanan. Pengalamannya dalam mengendalikan satu projek photoshot dalam keadaan santai, bersahaja tapi berkualiti tinggi akan menjadikan anda sangat gembira dengan kualiti servis nya.

Ini adalah hasil-hasil projek photoshot beliau.




Tertarik? Anda boleh menghubungi Lovely Lounge Pictures sekarang untuk makluman dan tempahan di :

Mohd Izwan Bin Hashim,
No Tel : 012-2149947
Akaun Facebook : Mohd Izwan

Posted By: محمد شفريزل عزمي on Thursday, October 23, 2014

Contact Us

Name

Email *

Message *

 

POLIS TRAFIK

FACEBOOK PAGE

PARA PENGIKUT

Copyright © . SkillBlogger. All Rights Reserved.
Designed by :-Way2themes